Naga Raja

Naga Raja is de nieuwste telg van Hurrican Games. In dit spel voor 2, van de hand van oa Bruno Cathala, gaan de spelers op schattentocht in de net ontdekte tempel van de goden Ananta en Garuda in India. Volgens de verhalen zouden er in de tempel heilige relikwieën verborgen zijn. De spelers moeten zorgvuldig tewerk gaan, want de tempel bevat ook vervloekte relikwieën van Garuda. En wie 3 vervloekte relikwieën verzamelt, zal voor eeuwig gedoemd zijn.

Naga Raja bevat verschillende soorten spelmaterialen: persoonlijke spelersborden, relikwieën, kaarten, artefacten en mysterieuze dobbelstaafjes. Zeer mooi thematisch vormgegeven en perfect op te bergen in de speldoos via speciaal voorziene meerlagige uitsparingen. Altijd leuk als hierover wordt nagedacht. Maar bij Hurrican gaan ze zo ver om zelfs opberginstructies toe te voegen. Daarmee scoren ze ontegensprekelijk pluspunten!

Inhoud van de doos met opberginsteucties

Het persoonlijke bord, de tempel, bevat 9 lege ruimtes, 3 ingangen vooraan en 9 onontdekte, willekeurig face down gelegde, relikwieën rondom. De relikwieën leveren punten op wanneer ze ontdekt worden. Dat kan enkel indien er een ononderbroken pad van een ingang er naartoe loopt. Om beurten wordt er gestreden voor een tegel, voorzien van 1 of meerdere paden, die, indien gewonnen, in de persoonlijke tempel geplaatst moet worden. Een tegel moet steeds grenzen aan een ingang of aan een andere tegel.

Wanneer een relikiwie bereikt wordt, wordt het omgedraaid en wordt het overeenkomstige puntenaantal zichtbaar. Vervloekte relikwieën leveren heel wat punten op maar van zodra een speler ze alle 3 heeft omgedraaid in zijn of haar tempel is het ‘game over’ en wint de tegenstander. Wanneer een speler 25 of meer punten heeft behaald, wint deze speler onmiddellijk.

Tempel met paden en relikwieën

Op sommige tegels ligt een artefact dat een specifiek voordeel oplevert: extra punten, … TODO. Het zal je niet verbazen dat alle middelen ingezet worden om tegels met artefacten te bemachtigen. Die middelen worden beschikbaar gesteld onder de vorm van naga’s op de dobbelstaafjes. Er zijn 3 soorten staafjes: bruine, witte en groene. De bruine kunnen enkel naga’s opleveren. Op de witte staan zowel naga’s als raja’s. De groene staafjes bevatten voornamelijk raja’s.

Dobbelstaafjes met Naga’s en Raja’s

Door middel van het afspelen van handkaarten, waarop een aantal dobbelstaafjes staan afgebeeld, bepalen spelers met hoeveel en welke staafjes ze zullen dobbelen. Er mogen zoveel kaarten gedekt afgelegd worden van 1 bepaalde soort als mogelijk. De staafjes die erop staan worden gecumuleerd waardoor de kansen sterk verhoogd worden. Hoewel raja’s er niet voor zorgen dat je aanspraak maakt op een tegel, kunnen ze wel interessant zijn. Per gedobbelde raja kan je namelijk een kaart uit je hand afleggen en de speciale eigenschap ervan gebruiken. Daarmee kan je verschillende soorten acties uitvoeren zoals een gedobbeld staafje van je tegenstander verwijderen, kijken naar enkele artefacten van jezelf of je tegenstander, artefacten van plaats wisselen,…

Verschillende soorten handkaarten, te gebruiken om dobbelstaafjes mee te selecteren of om effecten mee uit te voeren

De speler die naast de tegel grijpt wordt de TODO van volgende ronde. Hij/zij mag 3 kaarten trekken waarvan er 2 gehouden worden. De resterende kaart wordt aan de tegenspeler gegeven. Als TODO dien je in de volgende beurt als eerste kaarten te selecteren. De tegenspeler krijgt zo minimale info om zijn/haar volgende zet op te baseren.

Conclusie

Het concept van Naga Raja is eenvoudig, de setup is snel gebeurd en de speeltijd is amper 30 minuten. Dat maakt het spel zeer toegankelijk. Hoewel verschillende manipulaties uitgevoerd kunnen worden, overviel ons vaak het gevoel dat we maar wat aan het doen waren. Er zijn taktische mogelijkheden maar deze kwamen voor ons onvoldoende naar boven tijdens het spel. Voor ons is Naga Raja iets te oppervlakkig maar casual boardgamers die van 2 spelerspellen houden zal het wel kunnen bekoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s