Silver & Gold

In Silver & Gold van White Goblin Games gaan spelers op expeditie naar afgelegen eilanden met onontdekte gebieden en schatten vol goud. Dat doen ze door patronen, afgebeeld op expeditiekaarten, op hun schatkaarten te tekenen. Ze scoren punten door schatkaarten volledig te verkennen, munten te zoeken en palmbomen aan te kruisen.

Het spel speelt in 4 rondes waarin steeds willekeurig 7 van de 8 expeditiekaarten worden omgedraaid. Op die expeditiekaarten bevinden zich tetris-achtige figuren. Elke speler kruist vervolgens vakjes aan op 1 van zijn/haar schatkaarten volgens het afgebeelde figuur. Dit mag gedraaid en/of gespiegeld worden. Kan of wil een speler het figuur niet aankruisen dan is hij/zij verplicht 1 vakje aan te kruisen op een schatkaart. Van zodra alle vakjes op een schatkaart zijn aangekruist, levert de kaart de punten op die erop staan afgebeeld. Hierna mag de speler een nieuwe schatkaart kiezen uit de 4 openliggende kaarten of het lot tarten en de bovenste kaart van de gedekte stapel nemen. Dat gebeurt steeds volgens de speelvolgorde, beginnend met de startspeler, die elke beurt doorschuift. Vervolgens worden de openliggende kaarten verder aangevuld tot 4.

Naast lege vakken, staan er ook speciale vakken met munt-, kruis- en palmboomsymbolen op de schatkaarten. Door deze slim aan te wenden kunnen combo’s en/of extra punten gescoord worden.

  • Wanneer een vak met een muntsymbool aangekruist wordt, dient de speler het eerstvolgende lege muntvak op de eigen scorekaart aan te kruisen. Elke aangekruist muntvak levert op het eind van het spel een punt op. Bovendien ontvangt de speler vlak na de ronde (volgens speelvolgorde, te beginnen bij de startspeler) extra punten van zodra hij/zij een volledige rij met muntvakken heeft aangekruist. De extra punten worden bepaald via een centrale kaart waarop bekers staan afgebeeld. De waarde van die bekers daalt continu. De eerste speler die dus een volledige rij met muntvakken heeft aangekruist, verdient hierdoor de meeste punten. Snel zijn is de boodschap!
  • Bij het aankruisen van een kruissymbool, moet onmiddellijk een extra vak aangekruist worden op 1 van de 2 niet vervolledigde schatkaarten van de speler. Staat daar eveneens een kruissymbool, dan moet een extra leeg vak aangekruist worden enz… Combo-time!
  • Als een speler een palmboomsymbool aankruist, ontvangt hij/zij onmiddellijk zoveel punten als er palmbomen op de openliggende schatkaarten staan.

Silver & Gold is een leuk toegankelijk lightweight puzzelspel met combo-building aspecten. De beperkte speelduur speelt in het voordeel waardoor het makkelijk op tafel komt na een drukke werkdag of tijdens de middagpauze.

Probeer dit spel als je houdt van: Brikks, Clever, Berenpark, Patchwork.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s