Corinth

Welkom in het Korinthe van de 4e eeuw voor Christus. Onder de brandende zon komen handelaren uit alle hoeken van de Middellandse Zee samen om hun goederen te verkopen: Perzische tapijten, olijfolie uit Kreta, Romeinse druiven en Egyptische specerijen.

Spelers zijn handelaren die trouwe dienaars naar de markt sturen om ze aan de beste winkels van de haven te bezorgen en er goud mee te verdienen. Ze bouwen ook gebouwen om het bedrijf te laten groeien en uiteindelijk de bekendste handelaar te worden… Corinth is de roll & write versie van Yspahan, eveneens van de hand van Sébastien Pauchon, en weet als bij wonder de thematiek goed in het spel te houden.

In de doos vinden we de traditionele ingrediënten van een roll & write terug. Een hoop dobbelstenen (12 om precies te zijn) en een -in dit geval zeer dikke- stapel schrijfblaadjes. Daarnaast zit er nog een klein bordje in de doos waarop na elke worp de dobbelstenen worden geplaatst. Stiftjes of potloden zitten er helaas niet bij.

Standaard spelbeurt

Het spel speelt in een vast aantal ronden, afhankelijk van het aantal spelers. Het aantal dobbelbeurten zit steeds tussen 16 en 18 waardoor de speeltijd voor eender welk spelersaantal nagenoeg gelijk is aan 30 min. Er is zeer weinig downtime gezien iedereen dobbelstenen mag kiezen en niet hoeft te wachten tot zijn/haar beurt.

Om beurten is 1 speler de dobbelaar. Hij/zij gooit met alle witte dobbelstenen en groepeert ze volgens waarde. Vervolgens legt deze speler de dobbelstenen met de hoogste waarde op het bovenste vak van het bord en die met de laatste waarde op het onderste vak. De nog resterende dobbelstenen worden volgens waarde, van laag naar hoog, van onder naar boven op de resterende vakken op het bord gelegd. Het is mogelijk dat er lege vakken overschieten. Hierna mag de actieve speler een vak met dobbelstenen kiezen en telt hij/zij het aantal dobbelstenen in dat vak. Het aantal ogen op de dobbelstenen is niet meer relevant. De speler kruist nu velden aan op het overeenkomstige vak op zijn/haar schijfblad en neemt de gekozen dobbelstenen van het bord. Een vak kan goederen (tapijten, olijfolie, druiven of specerijen), geld of ezels opleveren. Vervolgens mogen de andere spelers beurtelings hetzelfde doen. Op het einde van het spel verdienen spelers punten voor verhandelde goederen en resterend geld.

Speciale acties

Telkens de speler aan de beurt is kan hij/zij met 1 extra gele dobbelsteen dobbelen. Elke dobbelsteen kost 1 goud. Van zodra de beurt van de actieve speler voorbij is, worden de gele dobbelstenen uit de worp verwijderd.

In plaats van aan te kruisen in het vak overeenkomstig met de gekozen dobbelstenen, kan een speler er ook voor kiezen om te bewegen op de markt. Hierbij is niet het aantal dobbelstenen van belang maar het aantal ogen erop. De dienaar moet exact zoveel vakken wandelen op de markt als aantal ogen op de gekozen dobbelstenen. De speler kan het aantal stappen uitbreiden of inkorten door geld te besteden. Op de markt vind je extra goederen, geld of ezels. Daarnaast kan je er ook extra punten scoren of gele dobbelstenen verwerven die je in je latere beurten steeds gratis ter beschikking hebt.

Aan het eind van een beurt kan een speler kiezen om een gebouw te bouwen. Daar dient hij/zij het benodigde aantal ezels en/of goudstukken voor te betalen. Bepaalde gebouwen leveren extra punten op, andere geven extra goederen of geld telkens je die in je beurt kiest of laten je het aantal stappen dat een handelaar op de markt zet gratis met maximaal 2 aanpassen.

Conclusie

Corinth is een leuke roll & write. Het is eenvoudig, speelt snel en hoewel je afhankelijk bent van de dobbelworpen, kan je toch voldoende keuzes maken. Bovendien zijn er voldoende mogelijkheden om punten te scoren. Leuke twist is dat voor de meeste acties niet het aantal ogen maar het aantal dobbelstenen met eenzelfde aantal ogen telt.

Probeer dit spel als je houdt van: Clever, Brikks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s