Patchwork Doodle

Iedereen heeft wel een oma gehad die een sjaal of een muts gebreid heeft voor haar kleinkinderen, of die broeken korter maakte of gaten erin herstelde. En waarschijnlijk kon ze ook perfect lakens maken van kleine lapjes stof. In Patchwork Doodle krijg je de kans om dat laatste ook te doen, hetzij in spelvorm.

Roll & Write … of niet?

Patchwork Doodle wordt vaak gecategoriseerd als Roll & Write. Dat klopt niet helemaal. Hoewel er in de doos ook een notitieblok, potloden en een dobbelsteen zitten, zit ‘m het verschil in het feit dat de dobbelsteen enkel dient om te bepalen welk lapje stof beschikbaar is en de potloden – meerbepaald kleurpotloden – dienen om een zo waardevol mogelijk lappendeken te fabriceren. Rol en teken/kribbel-versie van grote broer Patchwork is bijgevolg een correctere benaming. En eigenlijk is dat exact wat de spelnaam zegt.

Het speelmateriaal bestaat naast voorgenoemde elementen ook nog uit 2 soorten kaarten: gele en rode. Op beide soorten staat telkens een lapje stof afgebeeld + het aantal stukjes waaruit dit bestaat. Alles zit in een compacte doos dus ideaal om mee te nemen op vakantie. De kwaliteit van het materiaal is overwegend goed, alleen die van de kleurpotloden vonden we ondermaats. Ze geven veel te weinig kleur af, stiftjes waren een betere optie geweest.

Lapjes puzzelen

Het spelverloop is zeer eenvoudig. Iedere speler start met een gele kaart met daarop een uniek lapje stof. Dit tekent of kribbelt – kies wat best past, op basis van je tekentalent – hij of zij op zijn/haar notitievel. Vervolgens wordt een gedekte stapel rode kaarten gemaakt en worden de 8 bovenste kaarten rondom deze stapel in circelvorm open gelegd. De pion wordt op 1 kaart gezet, dit is het ‘startlapje’. Elke speler mag dit lapje nu overbrengen op het eigen notitievel maar is hier niet toe verplicht. Het afgebeelde lapje mag steeds geroteerd of gespiegeld worden. Daarna wordt de net gebruikte kaart weggelegd, wordt er gedobbeld en wordt de pion zoveel kaarten verder gezet als de dobbelsteen aangeeft. Nu hebben de spelers opnieuw de keuze of ze dit lapje stof overbrengen of niet. Dat gaat zo door tot er nog 2 kaarten open liggen.

Het spel speelt in 3 rondes. De 2 overgebleven kaarten uit een vorige ronde blijven liggen en er worden 6 kaarten van de gedekte stapel open bijgelegd.

Het basisprincipe is oersimpel maar het spel zou niet uitdagend zijn als er geen extra acties zouden in zitten. En hoera, toevallig is dat het geval! Een speler kan doorheen het spel gebruikmaken van 1 van volgende acties:

  • Teken niet het geselecteerde lapje, maar hetgene op de kaart ervoor of erna staat afgebeeld
  • Knip het geselecteerde lapje met 1 knip via de lijnen in 2 en kies 1 van de 2 knipsels
  • Teken in plaats van het geselecteerde lapje, een lapje van exact 1 vak groot.

Elke actie is voor elke speler standaard 1x beschikbaar gedurende het hele spel. Maar mits gebruik van de 4e actie kan je één van 3 bovenstaande acties nog 1x extra benutten.

Bron: 999games.nl

Dit actiemechanisme is een must en geeft volgens ons een leuke twist aan het spel waardoor het bepalen van lapjes niet puur op geluk gebaseerd is. Je kan het geluk een beetje helpen. Press your luck heet dat dan.

Er zijn lapjes in alle vormen en maten (en kleuren) en het doel van het spel is deze zo goed mogelijk aan elkaar te hangen zodat je 1 groot lappendeken zonder gaten bekomt. Op het einde van elke ronde worden punten geteld en op het notitievel genoteerd. Het tellen van punten lijkt wat complex neergeschreven in de regels maar valt zeer goed mee. Je kiest de grootste rechthoek uit je huidige lappendeken. Daarbinnen bepaal je het grootste vierkant en scoor je zoveel punten als vakjes waaruit het vierkant bestaat. De overige vakjes in de gekozen rechthoek kan je vervolgens indelen in x aantal rijen of kolommen. Het aantal rijen of kolommen (neem gewoon hetgene waarvan er de meeste zijn) zijn extra punten. Wie na ronde 3 de meeste punten heeft gescoord is de winnaar.

Conclusie

Patchwork Doodle is een leuke, snelle en toegankelijke variant van Patchwork. Ideaal voor tussendoor of op vakantie. Hij verdient een plaatsje in onze kast naast Clever en Brikks!

Probeer dit spel als je houdt van: Patchwork, Brikks, Clever

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s