Brikks

Als kind heb ik, net als anderen van de zogenaamde Generation Y, menig uur besteed aan Tetris. Mijn ouders zouden eerder het woord ‘verspild’ hanteren, maar gezien mijn draagbare Tetris-spelcomputer mijn hand-oog coördinatie, ruimtelijk inzicht en reactiesnelheid enorm verbeterd heeft, vind ik dat vooral een negatieve bewoording die ik zelf weiger te gebruiken.
Met veel plezier speelde en reviewde ik dus Brikks, een Roll & Write die sterk doet denken aan Tetris.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is koop-bij-lotana.png

Nostalgie ten top

Het zou me verbazen als ik moet uitleggen wat Tetris is, maar voor de volledigheid doe ik het kort toch even: een blokje valt van boven naar beneden, het doel is dit zo te laten vallen, en eventueel te roteren, dat je een lijn kan maken, die vervolgens verdwijnt, punten oplevert, en de blokken erboven laat zakken. Dat blijf je doen tot je geen blok meer kan laten vallen. Telkens weer probeer je je puntenrecord te verbreken. Simpel maar o zo leuk én verslavend!

Er overviel ons een spontaan gevoel van nostalgie toen we Brikks, van 999 Games, in de handen kregen. Het is bedacht door Wolfgang Warsch, die met Clever en Dobbel zo Clever al wat succesvolle Roll & Writes op zijn palmares heeft staan.

In de doos vinden we

  • 4 stiftjes
  • 1 blocnote met voldoende dubbelzijdige vellen om ettelijke potjes te spelen
  • 4 doorzichtige schijfjes
  • 1 dobbelsteen met 6 kleuren, oftewel de kleurendobbelsteen
  • 1 vierzijdige dobbelsteen met cijfers, kortweg D4

De voorzijde van elk vel is een invulexemplaar voor de spelers. Daarop staat de zone afgebeeld waarin de blokken zullen vallen, het speelveld zeg maar. Daarnaast ook nog wat symbolen, maar daar kom ik later op terug. Op de achterzijde staan alle blokken die kunnen ‘vallen’ tijdens het spel, het overzichtsblad. Dit is voor iedereen en in elk spel steeds hetzelfde. Daarop staan 6 type blokken, elk in een andere kleur, overeenkomstig met de kleurendobbelsteen, en elk in 4 mogelijke oriëntaties. De regels schrijven voor dat elke speler 2 vellen krijgt die men naast elkaar legt. Van het ene gebruikt men de voorzijde waarop men invult, van het andere gebruikt men de achterzijde om met een doorzichtig schijfje te markeren wat het volgende blokje is dat gaat vallen. Wij spelen steeds met 1 centraal overzichtsblad ipv 1 per speler omdat we dat gewoon overzichtelijker en minder rompslomp vinden. Voor ons had er gerust 1 overzichtsblad mogen bij zitten en verder tweezijdige invulexemplaren. Waren die ook nog eens gelamineerd en zaten er uitwisbare whiteboard markers bij, het ware meteen ook mileuvriendelijker geweest.

De dobbelstenen bepalen welk blok gaat vallen. De kleurendobbelsteen bepaalt het type blok, de D4 de oriëntatie van dit blok. Om beurten is een speler de actieve speler. Hij/zij is dobbelaar van dienst en mag er steeds voor kiezen 1x opnieuw te werpen met beide dobbelstenen indien hij/zij niet akkoord is met de uitkomst van de eerste worp. Vervolgens tekent elke speler dat blok op zijn/haar invulvel, en kruist de vakken aan die het blok bedekt, op een manier die overeenkomt met de regels van Tetris. Dat betekent dat een blok steeds zo ver naar beneden valt tot het ofwel volledig of deels op een ander blok belandt, of tot het op de bodem belandt. Dat betekent ook dat indien er plaats zou zijn voor het blok, maar er geen mogelijkheid is om dat blok tot daar te laten vallen – door het ontbreken van, of een te kleine opening – het blok daarboven blijft steken.

Push your luck

Een eerste vorm van push your luck, de reroll, is reeds vermeld. Het zou echter maar een saai en puur geluksspel zijn als het spel niet meer taktische opties in petto had. Elke speler heeft 3 bommen ter beschikking. Deze kunnen ten allen tijde gebruikt worden om een bepaald blok niet te laten vallen. Bij elke bom staat een puntenaantal dat je erbij krijgt als je deze op het eind van het spel niet hebt gebruikt. Bij de eerste bom is dat 1 punt, bij de tweede 2 punten en bij de derde 4 punten. Use them wisely is bij deze de gouden raad van … euh … nonkel Glenn.

Daarnaast is er nog zoiets als energie. Je kan ten allen tijde 1 energie gebruiken om het huidige blok te transformeren naar een andere vorm. Dat betekent dat als de dobbelstenen bepaalden dat het groene blok in oriëntatie 2 zou vallen, je 1 energie zou kunnen betalen om het te transformeren naar positie 1 of 3 en 2 energie om het naar positie 4 te transformeren. Ik gebruik bewust niet het woord roteren omdat het soms zo is dat positie 1 en 2 exact gelijk zijn of helemaal geen geroteerde vorm van elkaar zijn (cfr zwart, blauw en rood). Hou hierbij in het achterhoofd dat je niet voor 1 energie van 1 naar 4 of omgekeerd kan springen, dat kost steeds 3 energie.
Naast het gebruik van energie om blokken te transformeren kan je ook steeds 5 energie betalen om eender welk blok te kiezen uit de lijst ter veranging van het geselecteerde blok.

Uiteraard is je energievoorraard beperkt maar kan je hem wel aanvullen. In het standaardspel krijg je 2 energie indien je met een blok een cirkel van dezelfde kleur als dat blok op je speelveld kan bedekken. Er zijn in totaal 4 moeilijkheidsgraden. In de simpelste vorm krijg je ook nog 1 energie indien het blok een andere kleur heeft dan de cirkel. In de moeilijkere vormen word je daarvoor zelfs gestraft met minpunten. Bij het unlocken van bepaalde energievelden word je beloond met bonuspunten. Zeker de moeite om daarop in te zetten dus.

Punten scoren

Zoals in veel spellen draait het in Brikks om punten scoren. Wie op het eind van het spel de meeste punten weet te vergaren, mag zich tot winnaar kronen. Het spel eindigt niet na een vast aantal rondes. Het eindigt ook niet op hetzelfde moment voor iedereen. Van zodra een speler geen blok meer kan plaatsen, doet hij/zij niet meer mee. De anderen blijven gewoon doorspelen tot ook zij de strijd moeten staken. Spelers die sneller uit het spel liggen dan anderen zijn echter niet sowieso verloren.

Punten scoor je voornamelijk via het vervolledigen van rijen. Deze verdwijnen niet zoals in het computerspel, maar hoe meer vakjes je hebt vervolledigd op een rij, hoe meer punten je scoort voor die rij. Vanaf 3 lege vakken is je rij niks, noppes, nada meer waard. De onderste rijen vormen de fundamenten maar leveren de minste punten op. De rijen op de bovenste helft van het bord zijn voorzien van een multiplier. Bij de bovenste rij is dat x4, bij de 5 volgende is dat x2. Tel de punten van elke rij op, tel daarbij nog de bonuspunten van je energie en de punten van niet gebruikte bommen en je kent je eindscore.

Conclusie

Wolfgang Warsch heeft alweer een topper beet. Brikks is een leuke Roll & Write die niet te complex is, snel speelt en toch voldoende diepgang geeft. Geen sterke combo’s zoals bij Clever, maar wel veel mechanismen om de geluksfactor te reduceren. De mogelijkheden daarvoor zijn uiteraard beperkt zodat je nog steeds goed moet nadenken hoe en waar je een blok laat vallen.
Het spel is toegankelijk voor een breed publiek, zowel veelspelers als meer casual boordgamers zullen hier plezier aan beleven. Ben je altijd al fan gehad van Tetris, dat is dit een absolute must-have!

Probeer dit spel als je houdt van: Clever, Patchwork Doodle, Imperial Settlers Roll & Write, Railroad Ink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s