Fuji Koro

on

Dat de samoerai uit het oude Japan vochten met eer was je misschien wel bekend. Dat dat eervol handelen echter gepaard ging met een totaal lak aan zelfbehoud is mogelijks nieuwe informatie. Deze gegevens leiden wij althans af uit de opzet van Game Brewer’s Fuji Koro.

In Fuji Koro krijgt je samoerai van de shogun de opdracht in de vulkaan Mount Fuji (of waar anders had je gedacht) af te dalen en enkele schatten weer mee naar boven te nemen. Saillant detail is wel dat de vulkaan op uitbarsten staat! Alsof de hete adem van een ontploffende vulkaan het je nog niet warm genoeg onder de voeten zou doen krijgen, dwalen er tevens draken doorheen Mt. Fuji. Deze formidabele mythische wezens zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken, maar helaas daalt je samoerai zonder enige vorm van uitrusting af in de vulkaan. We beginnen zo langzamerhand te vermoeden dat het hier kamikazes in plaats van samoerai betreft!

1 voor allen, allen… alleen?

De shogun heeft niet alleen jou opgedragen deze zelfmoordmissie te ondergaan. Zijn eieren niet allemaal in hetzelfde mandje te willen leggen, stuurt hij namelijk ook andere samoerai samen met jou in de vulkaan. Fuji Koro is echter geen coöperatief spel, iedereen speelt voor eigen rekening. Die rekening wordt aan het einde van het spel gemaakt en zal gebaseerd worden op hoeveel schatten je weet uit de brand te slepen en hoe snel je hier in slaagt.

Om deze schatten te bemachtigen kan je elke beurt 2 maal energie spenderen om één van de vier mogelijke acties uitvoeren. Je hebt de keuze uit volgende acties:

  • Exploreren
  • Bewegen
  • Verzamelen
  • Rusten

De rust actie kost geen energie, maar zal al je eerder opgebruikte energie weer beschikbaar maken. Elke speler heeft bij aanvang 3 energie in zijn of haar pool ter beschikking en kan dit aantal indien gewenst later in het spel omhoog brengen naar 4. Rusten komt dus neer op een actie overslaan (want je beweegt of verzamelt niet), maar het stelt je ook in staat nieuwe uitrusting te vervaardigen. Zoals reeds gezegd, daal je zonder bescherming of wapens af in Mt. Fuji (we vermoeden omdat het bevel van de Shogun nogal tijdsgevoelig was), maar je kan je samoerai ook aan het klussen zetten om een mouw (en liefst ook wat meer) aan deze situatie te passen.

Exploratie, expansie en exploitatie

Iedereen start het spel op dezelfde locatie, de krater in het midden van de vulkaan. In het begin is de rest van de vulkaan nog onbekend terrein, want er is geen vast spelbord. Het bord bestaat uit losse tegels, die elk uit 7 vakjes bestaan. Als je aan de rand van zo’n tegel staat, dan kan je één van je acties gebruiken om een nieuwe tegel bij te leggen. Tegels bestaan uit een combinatie van vakjes met; lava, grondstoffen, magische perkamenten, monniken en natuurlijk ook draken. Hoe verder je je van het startpunt begeeft, hoe beter de tegels worden die je kan ontdekken, maar ook hoe sterker de draken worden die je tegen het lijf kan lopen. Een modulair spelbord zoals hetgeen van Fuji Koro zorgt voor een verhoogde herspeelbaarheid.

Je kan ook een actie gebruiken om te bewegen, je mag je samoerai dan maximaal 3 vakjes bewegen. Zo navigeer je doorheen de vulkaan tot op vakjes waar de derde actie de kop op steekt: verzamelen. Kom je op een vakje met grondstoffen of één van de overige nuttige zaken, dan kan je deze spullen oppikken en in je rugzak steken. Je rugzak is beperkt in grootte en je zal dus je inventory management skills mogen aanscherpen om je samoerai niet te overbelasten.

Credits: Fuji Koro Kickstarter campaign

2D Minecraft

De laatste actie, rusten, gebruik je om al je verbruikte energie weer beschikbaar te maken. Je kan tijdens het rusten ook aan je uitrusting werken, deze bestaat uit een zwaard, een helm en sandalen. Je zwaard gebruik je om tijdens gevechten schade uit te delen, de helm gebruik je om schade te incasseren. Sandalen heb je nodig om over lava te kunnen wandelen.

Je mag tijdens het rusten één van de onderdelen van je uitrusting kiezen om aan te werken. Je uitrusting verbeteren doe je door grondstoffen die je hebt verzameld naar het overeenkomstige raster op je persoonlijke spelersbord te verzamelen. Dit systeem doet ons denken aan een 2D variant van Minecraft en is tevens hét punt waarmee het spel zich onderscheidt van anderen.

Afhankelijk van welke grondstoffen je gebruikt, kan je meer schade uitdelen of incasseren. Hout is het zwakste materiaal, gevolgd door ijzer, drakentanden en uiteindelijk magie. Een magisch stuk uitrusting kan je enkel bekomen als je een bijhorende blauwdruk weet te bemachtigen. Deze blauwdrukken liggen verspreid over 3 tempels, diep in de vulkaan genesteld. Slaag je er bovendien in om de magische uitrusting heel te houden tot het einde van het spel, dan kan je hier ook nog beloond voor worden met punten.

Bij wapens komt er naast schade, nog een andere statistiek kijken en dat is initiatief. Hoe langer je wapen is, des te hoger je initiatief. Aan het begin van een gevecht mag de speler of draak met het hoogste initiatief de aanval inzetten.

There be dragons

Naarmate meer tegels ontdekt worden, zullen er meer en meer draken de kop op steken. Draken komen in 4 kleuren voor, wat symbool staat voor hun moeilijkheidsgraad. De groene draken zijn de zwakste, gevolgd door hun blauwe broeders en zusters, dewelke in de schaduw staan van de rode draken die het op hun beurt dan weer moeten afleggen tegen de (enige) witte draak. Daar waar een goed uitgedoste speler een groene of blauwe draak in z’n eentje wel onder z’n duim krijgt, zullen de rode of witte draak enkel verslagen kunnen worden met hulp. Samoerai kunnen namelijk kiezen om een medespeler een handje toe te steken om zo te delen in de buit. Die buit bestaat uit drakentanden, zoals eerder gezegd een hoogwaardige grondstof in de wereld van Fuji Koro.

Gevechten worden beslecht met dobbelstenen. Voor elk type grondstof heb je overeenkomstige dobbelstenen, waarbij hout het meeste kans heeft op missers of het doen breken van je uitrusting, en de magische groene dobbelsteen de sterkste teerling is. Dit mechanisme zit heel fijn in elkaar. Zoals vermeld, vertonen sommige zijdes van de dobbelstenen een icoon dat overeenkomt met het breken van je wapen. Je dient dan blokjes van de overeenkomstige grondstof te verwijderen van je wapen. Dit kan nare gevolgen hebben, want in tegenstelling tot je sandalen of helm, geldt er voor het maken van je wapen een aantal regels. Voldoet je wapen plots niet meer aan die regels, omdat je er blokjes van af hebt moeten halen, dan kan het zijn dat je een heel pak meer blokjes moet verwijderen of in het ergste geval het gevecht moet staken.

Draken vallen steeds met witte dobbelstenen (ze beschikken immers over hun tanden) aan. De totaal aangerichte schade wordt berekend en vervolgens verwijder je blokjes van je helm overeenkomstig met de geïncasseerde schade. Rol je voor de draak het icoon van de brekende uitrusting, dan krijgt elke aan het gevecht deelnemende samoerai onmiddellijk een drakentand. Krijgt je samoerai één schadepunt meer te slikken dan zijn helm toestaat, dan wordt hij bewusteloos geslagen. De beurt gaat dan onmiddellijk over naar de volgende speler en je samoerai wordt neergelegd op z’n zij om aan te duiden dat hij bewusteloos is. Je samoerai telt dan niet meer als aanwezig, tot aan het begin van je volgende beurt.

Kom je op een vakje terecht waar zich al een samoerai bevindt, dan hebben beide spelers de keuze om een gevecht aan te gaan. Enkel als beiden kiezen om niet aan te vallen, vindt er geen gevecht plaats. Een gevecht tussen 2 samoerai komt in grote lijnen overeen met een gevecht tegen een draak. Het belangrijkste verschil is dat een samoerai zich ten alle tijde kan overgeven om de strijd vroegtijdig te staken. De overwinnaar mag een voorwerp naar keuze uit de rugzak van de verliezer stelen.

Credits: Fuji Koro Kickstarter campaign

De lont in het kruitvat

Eens een speler 30 punten of meer heeft bereikt, start de eindfase van het spel. Er volgen dan nog 8 rondes, waarin elke ronde meer en meer vakjes bedekt zullen worden door lava, de vulkaan is aan het uitbarsten! Je dient je een weg terug te banen naar het startpunt, waar nu een touwladder is verschenen. Deze touwladder brengt je tot in het paleis van de shogun, waar je beurtelings één van je vergaarde schatten kan afleveren in ruil voor punten. Daarbij geldt dat het aantal punten dat je krijgt voor een bepaalde schat daalt per speler die het zelfde type van schat al heeft aangebracht. Het is dus niet alleen een race tegen het opstijgende lava, maar tevens tegen de concurrerende samoerai!

Geraak je niet voor het einde van de laatste ronde tot in het paleis, dan verlies je niet alleen het spel, maar ook je leven.

Het verdict

Aan de basis is Fuji Koro een goed spel, mede dankzij het vernieuwende systeem om zelf je uitrusting te smeden. De focus van het spel ligt hier grotendeels op, zeker aangezien je uitrusting kan breken, maar daardoor dreigt de aandacht op het eigenlijke doel van het spel wat op de achtergrond te raken. Het feit dat je niet kan sterven zorgt er voor dat er geen al te groot nadeel verbonden is aan het verliezen van een gevecht. Daardoor houdt het spel een beetje het midden tussen een licht- en zwaargewicht spel. Het is misschien net te zwaar voor casual spelers, terwijl doorwinterde spelers wat tactische opties te kort zullen komen.

Als je echter de stap wil wagen naar een zwaarder spel, en al wat ervaring hebt in de bordspellenwereld, dan is Fuji Koro zeker een aanrader. Wij kijken echter uit naar wat Game Brewer met het crafting systeem gaat aanvangen in hun volgende uitgaves.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s