Red 7

Als kind heb ik meermaals gewenst dat ik de regels van een spel kon aanpassen in mijn voordeel. De winnaarsmentaliteit heeft er altijd al in gezeten maar toen durfe ik nog al eens een loopje nemen met de regels of mezelf net iets royaler voorzien van geld dan de anderen. Dat is er gelukkig uit. Het is zelfs zo dat ik nu enorm strikt ben op het toepassen van de regels, soms tot ergernis van medespelers omdat ik meermaals de handleiding erbij neem om iets te dubbelchecken.

In het kaartspel Red 7 komt mijn kinderwens uit. Het is de bedoeling dat je op het einde van je beurt volgens de huidige spelregel aan het winnen bent. Dat is zo’n uniek mechanisme dat medespelers vaak denken de regels begrepen te hebben na mijn uitleg, maar als een vorm van automatisme denken dat ze – zoals in elk ander spel – pas op het einde van het spel de winnaar moeten zijn. Dat is dus niet zo. Het is wel degelijk op het einde van je beurt dat je op kop moet staan. En dat kan natuurlijk alleen maar als je de regels kan aanpassen in je eigen voordeel.

Die verdomde rode zeven

Het spel bestaat uit 49 kaarten, onderverdeeld in de 7 kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Van elke kleur zijn er 7 kaarten met waarde 1 tot en met 7.

Alle kaarten gesorteerd per kleur

Naast een waarde, staat op elke kaart ook een spelregel die de winnaar bepaalt:

  • Rood: hoogste kaart
  • Oranje: meeste van 1 cijfer
  • Geel: meeste van 1 kleur
  • Groen: meeste even kaarten
  • Blauw: meeste verschillende kleuren
  • Indigo: meeste in een straat
  • Violet: meeste lager dan 4
De 7 kleuren met hun specifieke regel

Alle spelers ontvangen elk 7 kaarten in de hand en 1 kaart voor zich – het palet. Het spel start steeds met de regel ‘hoogste kaart wint’, aangegeven door de overeenkomstige kaart op de aflegstapel. De speler die in zijn of haar palet een kaart heeft met een waarde hoger dan de andere spelers, is de huidige winnaar. Indien meerdere spelers dezelfde hoogste waarde in hun palet hebben, wordt naar de kleur gekeken. Rood is de sterkste kleur, gevolgd door oranje, geel, enz… volgens de kleuren van de regenboog. De naam van het spel is niet toevallig Red 7. De rode zeven is namelijk de kaart waarmee je, volgens de standaardregel, steeds wint.

Winnen of je ligt eruit

Er wordt volgens de wijzers van de klok gespeeld, te beginnen met de speler die vlak na de speler die momenteel aan de leiding staat, aan de beurt is. In hun beurt kunnen spelers 1 van volgende acties uitvoeren:

  • Een handkaart aanleggen aan het palet
  • Een handkaart afleggen op de aflegstapel en de zo een nieuwe spelregel activeren
  • Zowel een handkaart aanleggen aan het palet als één op de aflegstapel leggen
Spelregels, overzicht van acties in een beurt en de hiërarchie van kleuren + bijhorende regel

Wanneer een speler geen van deze acties kan uitvoeren, ligt ie uit het spel. Wanneer een speler wel 1 van deze acties kan uitvoeren, moet die actie er voor zorgen dat de speler via deze actie aan de winnende hand is. Lukt ook dat niet, ligt ie alsnog uit het spel. Heeft een speler geen kaarten meer in de hand, dan is het eveneens game over.

Winst wordt steeds bepaald door eerst te kijken naar het aantal kaarten in het palet die voldoen aan de huidige regel. Indien ex aequo, wordt gekeken naar de kaart met het hoogste cijfer dat voldoet aan de huidige regel. Indien ook dat gelijk is, bepaalt de kleur van de kaarten die aan de vorige checks voldoen, wie wint.

Overzichtskaart om te checken wie wint en overzichtskaart van de symbolen

Voor elk wat wils

Er is flink wat geluk gemoeid met dit spel, maar de mechanics zijn enorm leuk. Bovendien kan je alsnog een beetje tactisch spelen door af te wegen welke kaart je best speelt, afhankelijk van je andere handkaarten en het palet van elke speler.

Is het allemaal toch wat te simpel, dan kan je ook steeds de variant voor gevorderden proberen. Daarin kan je ook handkaarten bij krijgen gedurende het spel en duurt het spel meerdere rondes. Op het eind van een ronde neemt de winnaar alle kaarten uit zijn/haar palet die voldoen aan de huidige regel. De speler scoort zoveel punten als de som van de waardes van die kaarten. Je speelt een vast aantal rondes of tot iemand een bepaald puntenaantal heeft vergaard of tot er onvoldoende kaarten overblijven om iedereen een volledige hand te bedelen.

Tot slot kan er ook nog met de symbolen op de kaarten gespeeld worden, die een leuke twist en meer interactie in het spel brengen. Deze variant kan je al dan niet met de variant voor gevorderden combineren.

Ons oordeel

Wij vinden Red 7 een zeer leuk en toegankelijk spelletje. Het speelt enorm snel en is compact: ideaal voor tijdens de middagpauze, op de trein, op reis of op café. Maar evengoed als afwisseling tussen heavy, brain draining games door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s