7 Wonders: Armada

7 Wonders is het spel dat van het mechanisme ‘card drafting‘ een begrip heeft gemaakt. 7 Wonders Armada is een uitbreiding op dit spel dat spelers de mogelijkheid geeft om 4 vloten van schepen te bouwen en te controleren. Dit voegt een extra portie  strategie en interactie toe aan het basisspel.

Card drafting en buren inschatten

Het principe van 7 Wonders blijft in deze uitbreiding overeind. Een kort overzicht:

  • Elke speler start met een hand van 7 kaarten.
  • Iedereen kiest 1 kaart uit zijn/haar hand, legt deze gedekt op tafel en geeft de overige kaarten aan de buur die aan de zijde zit die staat afgebeeld op de achterzijde van elke kaart.
  • Ieders gekozen kaart wordt tegelijkertijd omgedraaid.
  • Indien er gekozen werd om de kaart voor zich te leggen wordt de kost die op de kaart staat betaald. Werd gekozen om aan het Wonder te bouwen, dan wordt de kost van dit Wonder betaald. Indien de speler niet alle benodigde resources heeft, kan 1 ontbrekende resource per buur aangekocht worden. Een kaart kan ook gediscard worden en brengt dan munten op.
  • Het kiezen van kaarten en deze afleggen gaat door tot iedereen nog 1 kaart op handen heeft. Deze wordt door elke speler afgelegd en het tijdperk wordt afgehandeld. Indien dit tijdperk 3 was, wordt het spel beëindigd, zo niet wordt een nieuw tijdperk gestart met nieuwe kaarten.
  • Punten kunnen op verschillende manieren verdiend worden. Blauwe kaarten leveren de punten op die erop afgebeeld staan. Groene kaarten leveren punten op per set van een bepaald symbool. Gele kaarten leveren punten op zoals afgebeeld op de kaart – elke kaart is anders. Rode, militaire kaarten leveren punten op na elke fase afhankelijk van het aantal schilden afgebeeld op de kaart (= militaire macht). Per buur wordt gekeken of de speler meer militaire macht heeft dan die buur. Zo ja, ontvangt de speler overwinningspunten. Indien evenveel, worden er geen punten verdiend. Indien minder kost dit 1 punt (= 1 nederlaagfiche). De punten die je scoort met militaire macht lopen op per fase. Tot slot kunnen je munten, afgewerkte Wonders en speciale paarse kaarten ook nog punten oplveren.
Kaarten van verschillend type

Scheepswerven

In 7 Wonders Armada krijgt elke speler een nieuw spelerbord, genaamd een scheepswerf. Deze geven de evolutie van vloten van de spelers aan. Elke vloot bestaat uit één startvak en zes vakken met opwaarderingen. Aan de meeste van de vakken met opwaarderingen is een voordeel verbonden. De voordelen zijn op alle scheepswerven identiek, maar de bouwkosten zijn voor alle borden verschillend.

Elk bord is opgedeeld in 4 vloten:

  • Rood: introduceert een zeeconflict. Dat werkt gelijkaardig als het landconflict, behalve dat er een vergelijking wordt gemaakt tussen alle spelers ipv enkel met de buren
  • Geel: zet de toon verder van de gele kaarten uit het basisspel en introduceert nieuwe handelsroutes
  • Blauw: levert net als de blauwe kaarten uit het basisspel extra overwinningspunten op
  • Groen: verleent toegang tot onbekende eilanden, afgebeeld op nieuwe kaarten
Scheepswerven en spelregels

Nieuwe componenten

Deze uitbreiding introduceert naast extra spelersborden ook andere nieuwe componenten. Miniatuurschepen in 4 kleuren, plunderfiches, markeerders om extra landconflicten mee aan te geven, puntenfiches voor de nieuwe zeeconflicten, een nieuw scoreblok, extra munten en extra fiches voor landconflicten. Dat laatste is noodzakelijk omdat er nu op nog meer manieren punten gescoord kunnen worden. Daarnaast zitten er in de doos ook extra kaarten per fase en nieuwe eilandkaarten.

De kwaliteit van de componenten is gelijkwaardig aan die van het basisspel. Degelijk maar niet uitzonderlijk. Het bord en de fiches zijn vervaardigd uit dik karton en de kaarten zijn voldoende stevig. De miniatuurschepen zijn van plastic en vallen nogal licht uit. We hadden liever wat zwaardere of houten miniatuurtjes gezien.

Nieuw scoreblok, schepen, militaire macht markeerder en zeemacht puntenfiches

Spelverloop

Indien je deze uitbreiding speelt met onervaren 7 Wonders spelers, wordt het spel nog chaotischer. Speel je het met mensen met keuzestress, dan wordt er hoogst waarschijnlijk nog meer getwijfeld of de juiste kaart werd gekozen. Speel je met ervaren spelers die 7 Wonders superleuk vinden, dan wordt het spel alleen maar leuker, strategischer en heeft het meer diepgang. Het gebrek aan interactie, de meest gehoorde kritiek op het basisspel, wordt met deze uitbreiding voorgoed verleden tijd.

Laten we even in detail bekijken hoe deze uitbreiding het basisspel verandert. Het extra Scheepswerfbord wordt naast het Wonderbord geplaatst. Elke vloot start onderaan de track in de overeenkomstige kleur. Telkens een speler een rode, gele, groene of blauwe kaart bouwt, mag hij/zij daarna aan scheepsbouw doen door de vloot van dezelfde kleur als de zojuist gebouwde kaart op te waarderen. Daarvoor moet hij/zij naast de kostprijs van de kaart ook de kosten betalen voor de scheepsbouw van de overeenkomstige kleur op de scheepswerf. Daarna mag het schip van dezelfde kleur 1 vak naar boven op de scheepswerf verschoven worden.
Op 1 van de 4 vlotensporen staat eveneens een Wondersymbool. Van zodra de speler een Wonder bouwt, mag de vloot van de kleur waar het Wondersymbool staat ook 1 vak naar boven worden geplaatst, indien de kost ervan betaald kan worden.

Scheepswerfbord met vloten

Zeeconflicten worden afgehandeld op het einde van elk tijdperk, vlak na de afhandeling van de landconflicten. De spelers berekenen hun vlootsterkte door alle zeeschilden op te tellen in de stad, de scheepswerf en de eilanden. Deze sterkte wordt vergeleken met die van alle andere spelers. De speler met de laagste vlootsterkte ontvangt een nederlaagfiche. De speler met de sterkste, tweede sterkste en derde sterkste zeemacht ontvangen een overwinningsfiche. Zowel de waarde van de nederlaagfiches als die van de overwinningsfiches verhoogt per tijdperk – in het basisspel verhoogt enkel de waarde van overwinningsfiches. Op het einde van tijdperk 3 ontvangt de persoon met de sterkste zeemacht maar liefst 7 overwinningsfiches, terwijl die met de zwakste zeemacht 3 nederlaagfiches moet incasseren.

De gele vloot voegt belastingen toe. Deze zorgen ervoor dat bepaalde spelers munten moeten betalen aan de bank op basis van het handelsniveau waarin hun vloten zich bevinden. Leuke nieuwigheid die zuurverdiende munten kan aftroggelen, niet leuk! Dus zorg je er maar best voor dat je het handelsniveau van je vloten geregeld omhoog brengt!

Eilandkaarten, enkel te verwerven via uitbouw van de groene vloot, leveren verschillende voordelen op doorheen het spel, gaande van goedkopere grondstoffen over het ontvangen van extra munten tot gratis acties en bescherming tegen verlies van munten. Dit biedt naast het beheren van het Scheepswerfbord en het unlocken van extra acties nog een extra strategische dimensie.

Conclusie

7 Wonders Armada is de eerste uitbreiding op 7 Wonders die zoveel vernieuwing toevoegt aan het spel. Extra borden, extra acties, nieuwe conflicten, extra kaarten en meer interactie. Als 7 Wonders-fans van het eerste uur vinden we dit een welgekomen toevoeging. Het laat het spel wel nog een stuk langer duren en verhoogt de leercurve voor nieuwe spelers. De ervaring hangt dus een beetje af van het type spelersgroep waarbij je deze op tafel legt. Maar door ons is hij alvast goedgekeurd!

Probeer dit spel als je fan bent van: 7 Wonders, Havana, 7 Wonders Duel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s