Bordspellen in een nieuw formaat

Er is al een tijdje de vraag of klassieke bordspellen nog steeds populairder zijn dan computerspellen. Het feit dat beide soorten spellen niet noodzakelijkerwijs elkaar moeten uitsluiten maar ook een positief effect kunnen hebben, blijkt uit de nieuwste trend om bordspellen in digitale vorm te laten verschijnen. Of het nu op gameconsoles, voor de pc of als app is, digitale bordspellen worden steeds populairder. Maar zijn er parallellen met de traditionele versies? En is het mogelijk om een ​​vergelijking te maken tussen elektronische en klassieke bordspellen?

Bordspellen voor gezellige avonden

Het grootste voordeel van bordspellen is de gezellige sfeer die het creëert tussen vrienden of familie. Er wordt samen gegeten, gelachen en gespeeld. De klassieke bordspellen brengen mensen bij elkaar en laten ruimte om elkaar persoonlijk te ontmoeten, in plaats van digitaal te communiceren. Tegenwoordig kun je een grote selectie van deze klassieke bordspellen ook gemakkelijk online vinden, bijvoorbeeld bij online vergelijkingsplatformen zoals Shopalike.nl. Zelfs in de jaren 90 toen computerspellen sterk opkwamen, waren bordspellen zoals Monopoly niet storend op de pc. De klassieke bordspellen in digitale vorm zijn geen fenomeen van onze tijd, maar bestaan al veel langer dan vandaag. Tegenwoordig zijn het vooral apps en online games die gebruik maken van oude bordspellen formats.

boardgame - gezelschapsspel.info

Apps en pc-spellen

Vooral gaming-apps voor de smartphone zijn momenteel erg populair. Met deze apps is het mogelijk om plezier te hebben in de solomodus of in een multiplayer-versie met verschillende games of zelfs puzzels. Zo zijn er tegenwoordig meerdere apps beschikbaar voor online dammen en schaken.
Daarbij kunnen in digitale versies, in tegenstelling tot de klassieke edities, enkele extra functies worden toegevoegd. Elektronische spellen bieden andere, soms minder gecompliceerde opties voor uitbreidingen dan het bordspel.

Steeds meer bordspellen of kaartspellen kunnen uitgroeien tot digitale versies of vice versa waarbij digitale games overgaan naar bordspellen. Een voorbeeld hiervan is de pc-game Age of Empires 3, the age of discovery. Age of Empires 3 begon als een zeer populaire computerspel, maar tegenwoordig is er ook een bordspel variant beschikbaar.
Een nog nieuwere vorm zijn hybride bordspellen waarbij bordspellen een bijhorende app hebben om de ervaring te verrijken. Een voorbeeld hiervan is Roar!.

Klassieke bordspellen vs. digitale spellen?

Omdat digitale games al een hele tijd bestaan, hebben ze al een vaste plek in onze harten veroverd. Maar steeds weer worden stemmen gehoord, die vrezen dat elektronische spellen het klassieke bordspel zullen vervangen. Als je echter kijkt naar het aantal bezoekers en exposanten op internationale spellenbeurzen, zoals het Spellen Spektakel in Eindhoven, Spel in Antwerpen of Spiel in Essen, kunnen klassieke bordspel fans opgelucht ademhalen: de magie van bordspellen is nog lang niet verbroken. Er is namelijk geen vervanging voor de sociale gezelligheid die een bordspel met zich meebrengt.

Uiteindelijk blijft het een kwestie van smaak en een kwestie van de behoeften van elke persoon, wat voor spel je kiest. Elektronische spellen zullen dus waarschijnlijk nooit klassieke bordspellen vervangen, maar eerder als een aanvulling of als een digitale aanpassing van oude formats.

Alle info over gezelschapsspellen op de Nederlandstalige markt kan je steeds terugvinden op onze site https://www.gezelschapsspel.info/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s